건강한 몸과 마음

물을 끓이면 미세 플라스틱이 감소할까?

은하수너머 2024. 3. 12. 11:39

 웹 서핑 중에 물을 끓이면 미세 플라스틱이 감소하는지에 대한 흥미로운 기사가 있어서 이를 첨부한다. 

https://www.livescience.com/health/boiling-tap-water-can-remove-nearly-90-percent-of-microplastics-new-study-finds

 

Boiling tap water can remove 90 percent of microplastics

Tiny plastic particles float inside tap water, and it's still unclear how they impact our health. But boiling the water for 5 minutes could remove most of them, a new study finds. most of them

www.livescience.com

https://www.newsweek.com/scientists-reveal-simple-trick-reduce-microplastics-tap-water-1873489

 

Scientists reveal simple trick to reduce microplastics in your tap water

The surprising method can remove up to 90 percent of nano- and microplastics from drinking water.

www.newsweek.com

 특히, 지하수 같은 경수를 사용하는 경우에 물 안에 칼슘 성분의 비중이 높은데, 물을 끓이면 칼슘 성분이 하얗게 작은 알갱이로 뭉쳐지게 되고, 이 때, 미세 플라스틱도 이 알갱이에 붙게 된다고 한다. 

 이를 커피 내릴 때 쓰는 종이 필터로 걸러내면, 이 작은 칼슘 알갱이와 함께 미세 플라스틱도 제거된다고 한다.